Bàner
Bàner
Notícies de Catalunya

 

Catalunya

 • LLIBRE - Mare

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 16 Jun 2019 | 5:00 am

  Mentre la Sara espera que li passin a recollir els últims mobles de la mare, li cau a les mans una llibreta daurada amb un títol que la desconcerta: Confeccions Vidal. Són les memòries que ha escrit l’excèntrica de la seva mare els dos últims anys de vida. La Sara hi comprova allò que ja sap, que la Raquel s’hauria passat l’existència anant a festes, comprant-se joies i ballant la conga, però tenia un problema que no podia esquivar: tres filles. Mare es la confrontació entre els records de dues dones. Quan la Sara topa amb els aires de grandesa de la Raquel, li agafen unes ganes boges de deixar-la verda, però, a mesura que va retrobant-se amb la vida de la mare, el primer impuls de venjança es converteix en una reconciliació. Ada Castells té el do de no caure en el sentimentalis – me i sap convertir l’honest i divertit retrat de la seva mare en un cant irònic i tendre a la vida i a la comprensió. Per això fa riure i per això commou.

 • LLIBRE - Els amos del passeig de Gràcia. Una radiografia del poder

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 15 Jun 2019 | 5:00 am

  Els amos del passeig de Gràcia. Una radiografia del poder, de Rafa Burgos, és l’anàlisi d’una artèria que és sinònim d’estatus, de poder econòmic i també polític. Una idea de Rafa Burgos amb il·lustracions de Mercè M. Tarrés i pròleg de Roger Vinton. L’autor combina els apunts d’art i arquitectura de cada edifici, amb el recorregut per les persones i empreses que n’han estat propietàries. Un exhaustiu treball de periodisme d’investigació que situa amb precisió quines són les grans famílies i corporacions que fan del passeig de Gràcia el baluard de l’ostentació i els negocis. Un llibre on s’entrecreuen tres disciplines: el periodisme, l’art i la història. I és que són pocs els privilegiats que poden ferse un forat en aquesta avinguda. Ser-hi significa formar part del selecte club dels poderosos. Abans i ara. La burgesia catalana i la internacional ho saben. Grans fons d’inversió, així com societats immobiliàries o socimis, han desembarcat a cop de talonari per aconseguir un local comercial o edificis sencers. Prestigioses firmes de luxe, hotels de cinc estrelles o noms propis com Amancio Ortega l’han situat entre els eixos més desitjats del món. És per això que ha esdevingut el kilòmetre zero de la gentrificació, l’epicentre on el capital estranger mostra orgullós el seu poder i l’escenari (o particular foguera de les vanitats) d’una burgesia local que voldria passar inadvertida. En definitiva, ens trobem davant del que potser és l’estudi més complet mai fet sobre el passeig de Gràcia.

 • El BOE proclama Puigdemont, Junqueras i Comín com a eurodiputats electes

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 14 Jun 2019 | 9:45 am

  El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica en l'edició d'aquest divendres 14 de juny la proclamació dels 54 eurodiputats escollits a l'estat espanyol el passat 26-M. Entre ells, Carles Puigdemont i Toni Comín que es van presentar per Lliures per Europa i Oriol Junqueras, que va encapçalar la candidatura d'ERC a les eleccions europees. Concretament, el BOE recull un acord de la reunió de la Junta Electoral Central (JEC) d'ahir dijous en què se'ls va proclamar "diputats electes". També cita que la JEC ha acordat que els candidats prestin jurament a o promesa d'acatament de la Constitució des del Congrés de Diputats, a Madrid, el pròxim 17 de juny a les 12 hores. D'aquesta manera, es tanca la porta a la petició de Lliures per Europa de recollir les credencials sense la presència física de Puigdemont i Comín.

 • RACó FILOSòFIC: La creació de la consciència

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 14 Jun 2019 | 9:30 am

  Sempre m'ha interessat la cosmologia, però com a usuari nivell bàsic, i sempre m'ha costat retenir i entendre llurs conceptes. Hi ha moltes teories cosmològiques que desitgen no només ser demostrades jorn rere jorn sinó no haver d'acabar directament a la paperera de les rebutjades. Hi ha una teoria evolutiva molt poètica, que encaixa amb la teoria del Big Bang, exposada brillantment pel polifacètic científic Carl Sagan i que tendeix a ser considerada com molt encertada. La teoria d'un Cosmos amarat per una evolució de progrés global que ha estat capaç de generar, partint d'elements simples, la consciència humana. A la Història de la Humanitat es compleix la tendència a configurar, amb el pas dels anys, un progrés global, però tanmateix quan parlem de l'origen de l'Univers i de la seva dinàmica, les coses malauradament no són pas tan clares. Els dubtes vers la visió que ens presenta Carl Sagan sorgeixen arran de les febleses de la teoria del Big Bang, en la qual es fonamenta. Per exemple, l'evolució còsmica proposada implica admetre un tipus determinat d'ordre temporal, una determinada seqüència. I aleshores apareixen qüestions: per què hem d'admetre que apareix la matèria abans de la consciència? Fóra possible un "naixement" còsmic en el qual apareixen al mateix temps matèria i consciència? La matèria certament pot crear consciència i aquesta seqüència s'ajusta molt a la lògica de la natura, però hi ha alternatives igualment factibles, com la ja esmentada: la matèria i la consciència sorgeixen al mateix temps. A partir d'aquests dubtes raonables, com bé sabem, apareixen opcions absurdes, opcions sense fonaments i opcions que esdevenen exercicis mentals de fantasia. Per recargolar una mica més la poesia còsmica de Carl Sagan cal apuntar que és força important, per establir-la com a veritat més forta, conèixer el comportament del temps i conèixer les variacions que pugui experimentar. I, per no esclafir de cap, és convenient de moment deixar de banda si el Big Bang suposa, o no, el naixement de totes les dimensions.

 • LLIBRE - Antoni M. Alcover i les dones

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 14 Jun 2019 | 5:00 am

  El treball que presentam apareix com a conseqüència d'una extensa investigació prèvia i culmina una tasca de recerca de molts d'anys que treu a llum conclusions sorprenents i agosarades però minuciosament argumentades i provades amb l'estudi científic acompanyat d'una sòlida base bibliogràfica. Demostram, amb l'estudi comparatiu de les edicions i les llibretes manuscrites que li serviren com a punt de partida, que el paper d'Antoni M. Alcover en relació amb les rondalles, no només és el de folklorista i recopilador sinó que s'acosta al d'autoria literària. En l'anàlisi del model social que apareix a les seves rondalles, observam com es presenten traces d'un model matriarcal implícit i com Antoni M. Alcover fa, sovint, un tractament en positiu dels personatges femenins.  La investigació es detura en altres aspectes significatius com són la reproducció de prejudicis i tòpics contra les dones, els episodis de violència, la força de l'amor o l'ús de la paraula com a eina poderosa en relació amb les dones.   Biografia de l'autora   M. Magdalena Gelabert Miró. Nascuda a Manacor, és doctora en Llengua i Literatura Catalanes per la UIB. El 2015 obtingué el Premi Santander-UIB als millors estudiants de doctorat de la UIB. Des del 2008, forma part del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB) de la UIB, i és membre de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC, a través del Grup d’Estudis Etnopoètics; de l’As­sociació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca. L’any 2008 rebé el Reconeixement de Mèrits de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor i el 2017 va rebre el Premi Aina Moll que atorga l’Obra Cultural Balear. L’any 2018 obtingué el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover publicat amb el títol La dona a les Rondalles Mallorquines d’Antoni M. Alcover (2018) i el Premi Mallorca d’Assaig amb l’obra Antoni M. Alcover i les dones. És autora de Breu història de la llengua catalana (2002), el mateix any, amb el seu germà Joan va ser guardonada amb la Beca Antoni M. Alcover d’Estudi de la Llengua gràcies a la qual publicaren Societat, llengua i comunicació a Manacor: el paper dels joves, (2003). També és autora de l’Estudi del Sermó de la Conquista de Mallorca d’Antoni M. Alcover (2008), de l’edició crítica de la Vetlada de Glosadors (2009) i de l’única novel·la d’Alcover, N’Arnau (2011). Com a poeta és autora de Dona sàpiens (2012), Essència de mare (2017) i A la ciutat (2019).

 • JOVENTUT - Joventut promou les activitats d’educació en el lleure i vetlla per la seva qualitat i seguretat

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 13 Jun 2019 | 8:30 pm

  Ara que s’acosta l’estiu, tornen a prendre protagonisme les activitats d’educació en el lleure com són les colònies, els campaments, les rutes, els camps de treball i els casals d’estiu. Es tracta d’un ampli ventall d’activitats i propostes formatives que utilitzen el joc, la convivència i la descoberta de l’entorn com a metodologies vivencials d’aprenentatge. Tenen una llarga tradició a Catalunya, compten amb un sòlid arrelament social i juguen un paper important en el creixement personal de milers d’infants i adolescents, ja que contribueixen a transmetre’ls valors inclusius i els faciliten l’adquisició de competències personals i relacionals.   A Catalunya, el món del lleure es configura com un model divers, en què conviuen dos grans actors: les entitats educatives de base associativa i voluntària i les entitats de tipus empresarial. Unes i altres organitzen activitats al llarg de tot el curs, si bé és durant les vacances d’estiu quan aquestes activitats adquireixen més protagonisme i visibilitat. El Govern de la Generalitat dona ple suport i reconeixement al sector del lleure i treballa per difondre i posar de relleu el valor educatiu de la tasca que fa, així com la seva aportació en termes de cohesió social i de construcció d’una ciutadania activa i compromesa.   D’altra banda, la Generalitat, mitjançant la Direcció General de Joventut (DGJ), i en exercici de les competències sectorials que té atribuïdes, regula i supervisa el sector i treballa per garantir la qualitat i la seguretat de totes les activitats que es duen a terme arreu del territori català. Aquestes competències sectorials fan referència a tres grans àrees d’actuació:   - la formació de monitors/es i directors/es d’activitats d’educació en el lleure: el currículum, la durada dels cursos, les característiques de les pràctiques, els mètodes d’avaluació i, finalment, l’expedició de carnets i diplomes   - la regulació de les instal·lacions juvenils i el seu sistema de control i inspecció, que es fa de manera coordinada amb els consells comarcals   - la regulació de les pròpies activitats i el control mitjançant l’obligació de notificar-les   Així mateix, i en coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil, es vetlla per atendre totes aquelles emergències que es puguin produir.   Finalment, la Generalitat recorda la necessitat i la importància que totes les entitats coneguin i respectin la normativa sectorial de lleure i, molt especialment, els requisits exigits al Decret 267/2016, de 5 de juliol, de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys. Aquest Decret regula, entre altres qüestions, les ratios entre dirigents i participants, les assegurances obligatòries que cal contractar, les activitats que han de ser notificades obligatòriament a la DGJ i les condicions que han de complir les activitats amb pernoctació.   Assegurar-se que tots aquests requisits i condicions siguin respectats escrupolosament és una garantia per a la qualitat i la seguretat de les activitats i és, també, una bona mesura per mantenir el prestigi i assegurar la continuïtat del model català d’educació en el lleure construït col·lectivament durant[…]

 • Vox aconsegueix 100.000 € para combatre la immersió lingüística

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 13 Jun 2019 | 4:45 pm

  La Junta d'Andalusia destinarà 100.000 euros per ajudar a andalusos que viuen en regions on hi ha immersió lingüística, com Catalunya o València. Tal com detalla El Periódico, aquest és un dels punts de l'acord que han arribat el PP, C's i Vox per aprovar els pressupostos de la comunitat andalusa.  La formació de Santiago Abascal aconseguirà d'aquesta manera un dels seus objectius: posar sobre la taula el mantra de la dreta espanyola sobre la discriminació del castellà en algunes zones de l'estat.  Des del partit d'ultradreta, expliquen que l'objectiu d'aquesta partida del pressupost públic serà que "els estudiants andalusos que vulguin estudiar en castellà arreu d'Espanya ho puguin fer".  En aquest sentit, el text del pacte recull que es modificaran les bases reguladores de les subvencions a les comunitats andaluses amb l'objectiu que diferents associacions andaluses puguin fer classes de reforç o aprofundir en l'estudi del castellà.  L'acord també especifica que aquesta partida podrà incrementar-se amb altres imports "derivats de determinades línies d'aquesta normativa que no es troben òptimes en termes d'eficàcia i eficiència".

 • Neix la Càtedra de Drets Lingüístics al País Valencià

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 13 Jun 2019 | 10:30 am

  La Universitat de València i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport han signat el conveni per a la creació de la Càtedra de Drets Lingüístics. Aquest projecte realitzarà activitats relacionades amb la difusió i el reconeixement dels drets lingüístics, així com promoure el multilingüisme com a element de desenvolupament cultural i lingüístic sostenible. Recordem que la creació de la Càtedra de Drets Lingüístics es va aprovar en el Ple del Consell del 31 de maig de 2019, per a la realització d'activitats relacionades amb la difusió i el reconeixement dels drets lingüístics, així com promoure el multilingüisme com a element de desenvolupament cultural i lingüístic sostenible. En aquest sentit, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat que "amb aquesta col·laboració construïm un camí comú per a garantir els drets lingüístics de les valencianes i dels valencians. És un reconeixement que fem des de la Generalitat a la Universitat de València, perquè compta amb professionals de primer ordre en aquest àmbit".  Per la seva part, la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha destacat que "la Universitat de València és tot un referent pel que fa a la política lingüística i la docència en valencià, i aquesta Càtedra, que treballarà específicament els drets lingüístics, serà un avanç més per a continuar en aquesta política de multilingüisme i en la defensa de la nostra llengua". Concretament, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport aportarà un total de 80.000 euros a la Universitat de València a fi de col·laborar econòmicament en les despeses ocasionades pel funcionament de la càtedra en el desenvolupament de les activitats incloses en el conveni. Entre les activitats que es preveuen en el conveni, es troba l'impuls de la investigació acadèmica mitjançant beques predoctorals i postdoctorals, treballs d'investigació i tesis, així com la col·laboració amb institucions i xarxes de la societat civil. De la mateixa manera, s'inclou la promoció de cursos de formació i activitats de divulgació o la consolidació de la càtedra com a centre d'intercanvi, debat i reflexió amb l'organització de congressos, trobades, seminaris o conferències. Per la seva banda, la Universitat de València es compromet a desenvolupar el programa d'activitats acordat i justificar les despeses corresponents. A més, la Universitat es compromet a complir les obligacions previstes en la Llei general de subvencions i en la Llei de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.

 • El Botànic II es pinta de verd amb la lluita contra l'emergència climàtica com a eix principal

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 13 Jun 2019 | 9:45 am

  El Botànic II ja és una realitat. El seu programa, és a dir, el 'què', també; almenys sobre el paper. Durant els quatre anys vinents, el PSPV, Compromís i Unides Podem hauran de treballar per a materialitzar, entre d'altres, el primer dels seus eixos de govern: el de Transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica.  Tal com va explicar Mónica Oltra aquest dimecres després de signar l'acord de govern al Castell de Santa Bàrbara d'Alacant, "tot haurà d'estar envoltant" aquesta línia de treball verda i totes les polítiques que s'impulsen "hauran de posar l'accent" en la qüestió mediambiental.  També Ximo Puig va assegurar aquest dimecres al matí que, tan prompte fora investit president, proposarien a les Corts declarar l'emergència climàtica. "No hi ha excuses", va dir sobre el canvi climàtic. I va continuar: "Créixer sense respectar el medi ambient és suïcida". A més, va remarcar que "aquest planeta es mereix que les pròximes generacions el tinguen com el vam trobar nosaltres" i, en aquest sentit, va fer referència al moviment 'Fridays for Future'.  Les conselleries encarregades de dur endavant les polítiques verdes del nou Botànic seran la d'Agricultura, Medi Ambient, Desenvolupament Rural i Emergència Climàtica (que estarà en mans de Compromís), i la d'Habitatge, Sostenibilitat Energètica i Coordinació de Polítiques Mediambientals (una cartera d'Unides Podem). Va ser precisament la disputa sobre el 'qui' de Medi Ambient la que va tensar les negociacions per a reeditar el Botànic. Així, els entrebancs que han dilatat l'arribada d'un acord estan relacionats amb qui es quedava la cartera 'verda', un tira i afluixa entre Podem i Compromís que finalment s'ha resolt amb la vicepresidència segona –que incorpora la citada Conselleria d'Habitatge amb competències verdes– que dirigirà la formació morada. Una reunió in extremis després que dimarts al migdia les negociacions arribaren a un punt mort va desbloquejar la situació. Una declaració d'intencions des de la primera plana Com que durant les negociacions s'ha repetit com un mantra allò de "primer el 'què', després el 'com' i finalment el 'qui'", resulta coherent que el Medi Ambient no haja sigut protagonista només en el repartiment de les carteres, sinó també en la confecció del programa comú "per a un govern valencià de progrés". Aquesta declaració d'intencions comença en la portada, amb lletres verdes i grans motius vegetals, però també en el primer dels sis eixos d'aquest pacte –un document de 20 pàgines que conté fins a 132 mesures–. Així, la Transició ecològica i la lluita contra l'emergència climàtica conformen l'eix primer del nou pacte del Botànic –el primer punt programàtic de l'acord anterior eren les mesures per a 'rescatar persones'–.  L'eix 'verd' recull 12 punts amb les diferents accions transversals que el Consell posarà en marxa per a lluitar contra el canvi climàtic. La primera és l'impuls d'una Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica en el marc del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima. Dins d'aquesta normativa es preveu l'obertura de l'Agència de Canvi Climàtic –la seua creació ja està aprovada– i el Fons d'Adaptació al Canvi Climàtic. La norma també recull l'impuls a l'Agència[…]

 • Una entitat en defensa de l'espanyol es queixa al Defensor del Poble de la negativa de Budó a respondre en castellà

  Racó Català: Llegeix, pensa i opina 13 Jun 2019 | 9:30 am

  L'entitat Parlem espanyol ha presentat una queixa al Defensor del Poble per la negativa de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, a respondre en castellà una pregunta d'un periodista perquè no se li havia formulat anteriorment en català. Al seu parer, Budó "ha conculcat els drets lingüístics dels periodistes, que tenen el dret a utilitzar l'espanyol sense cap tipus de restricció, i s'ha d'evitar qualsevol pràctica que suposi l'exclusió de l'ús de l'idioma espanyol o la seva relegació". L'entitat reclama que s'adoptin les mesures necessàries perquè aquesta situació no es torni a repetir i es pugui preguntar en els dos idiomes "sense cap restricció". "Entenem inadmissible que per part d'organismes públics es tracti com a ciutadans de segona aquells periodistes que utilitzen la llengua castellana i se'ls impedeixi utilitzar lliurement l'espanyol", conclouen. Després de recordar que el català i el castellà són a Catalunya llengües cooficials i poden ser utilitzades lliurement, l'associació ha aprofitat per denunciar que Budó ja va recrimina a un regidor de Cs quan era alcaldessa de La Garriga l'any 2018 que utilitzés el castellà per felicitar els andalusos que viuen a Catalunya en el dia de la seva comunitat. Segons Parlem Espanyol, això podia denotar una "actitud d'hispanofòbia" per part de la portaveu del Govern. Parlem Espanyol considera, en definitiva, que el comportament de Budó i el funcionament de les rodes de premsa de la Generalitat "conculquen els drets a la igualtat de tracte que proclama l'article 14 de la Constitució". 

 • El Sindicat de Periodistes condemna les amenaces contra el fotògraf Jordi Borràs

  Catalunya 13 Oct 2015 | 7:13 pm

  Barcelona (ACN).- El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) ha condemnat les amenaces contra el fotoperiodista Jordi Borràs proferides durant la concentració de grups d'extrema dreta a Montjuïc per commemorar la festivitat del 12 d'octubre. En concret, el vicepresident de Democracia Nacional, Pedro Cahaparro, va demanar als assistents que si veien el fotògraf, conegut per testimoniar en imatges les activitats d'aquest tipus d'agrupacions, l'agredissin. L'SPC ha lamentat el que considera un atemptat contra el dret constitucional a la informació i ha donat ple suport a Borràs en defensa seva i de la professió periodística.

 • Un quadre del segle XVII apunta que Santa Teresa de Jesús era catalana i que va ser abadessa de Pedralbes

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:49 pm

  Barcelona (ACN).- Un quadre del segle XVII apuntaria que Santa Teresa de Jesús era catalana i que va ser abadessa de Pedralbes. Així ho ha explicat l'editor Josep Maria Orteu amb motiu de la publicació d''Obra poetica', un llibre que sosté "no hi ha cap prova documental" que la religiosa sigui d'Àvila i que va ser després del Concili de Trento (1545-63) quan es va reescriure la nova identitat de la religiosa, que l'allunyaria de Catalunya. D'altra banda, Orteu ha comentat que s'ha optat per fer una obra bilingüe per poder comparar els textos en català i castellà i "que allò que sembla tan castellà no té tant de castellà". L'obra ha anat a càrrec de Ramon Dachs com a traductor i Pep Mayolas, encarregat de l'exordi.

 • La vaga d'examinadors de trànsit afecta ja a més de 600 alumnes a les comarques gironines

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:46 pm

  Girona (ACN).- Segons càlculs de l'Associació d'Autoescoles de les Comarques de Girona, més de 600 alumnes s'han quedat sense poder fer l'examen pràctic de cotxe a la demarcació des que va començar la vaga parcial d'examinadors de trànsit. Segons el seu president, Joan Sala, dels 10 examinadors que treballen a la demarcació, només dos no fan vaga habitualment, el que està fent que uns 200 alumnes es quedin cada setmana sense pujar a examen. Tot i donar suport a moltes de les reivindicacions dels examinadors, alerta que la situació a les autoescoles "cada dia és més complicada" i reclama "una ràpida solució al conflicte" en benefici de tots, especialment dels alumnes que en la situació actual "se senten enganyats".

 • El TSJC veu "inadmissible" que el Govern encapçali "manifestacions" a la porta del Palau de Justícia

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:39 pm

  Barcelona (ACN).- La Comissió Permanent de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha considerat aquest dimarts "inadmissible" que "representants públics amb funcions de govern" participin i encapçalin manifestacions i concentracions davant del Palau de Justícia, com les que aquest dimarts hi ha hagut en suport a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta, Joana Ortega, per la declaració com a imputades per la querella del 9-N. En un comunicat, el TSJC recorda que la independència judicial "no és un privilegi dels jutges sinó una garantia per als ciutadans".

 • El TSJC veu "inadmissible" que el Govern encapçali "manifestacions" a la porta del Palau de Justícia

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:31 pm

  Barcelona (ACN).- La Comissió Permanent de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha considerat aquest dimarts "inadmissible" que "representants públics amb funcions de govern" participin i encapçalin manifestacions i concentracions davant del Palau de Justícia, com les que aquest dimarts hi ha hagut en suport a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta, Joana Ortega, per la declaració com a imputades per la querella del 9-N. En un comunicat, el TSJC recorda que la independència judicial "no és un privilegi dels jutges sinó una garantia per als ciutadans".

 • Joana Ortega arriba al TSJC acompanyada del Govern i dirigents d'UDC

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:28 pm

  Barcelona (ACN).- L'exvicepresidenta del Govern i exconsellera de Governació Joana Ortega ha arribat cap a quarts de quatre de la tarda d'aquest dimarts al Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per declarar com a imputada per la querella del 9-N. Sota una intensa pluja, i amb unes 200 persones donant-li suport i cridant a favor de la independència, Ortega ha arribat acompanyada de gairebé tots els consellers del Govern, representants de Junts pel Sí i del seu partit, UDC, com Ramon Espadaler, Benet Maimí i Antoni Font. Ortega haurà de respondre sobre la logística del 9-N, els preparatius informàtics, les rodes de premsa i la fabricació d'urnes i paperetes.

 • Tècnics de salut visitaran els veïns del Canyet de Castellbisbal per comprovar el bon estat de la població després de la fuita química

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:07 pm

  Castellbisbal (ACN).- Tècnics de salut municipal faran una visita personalitzada als veïns del Canyet per comprovar el bon estat de la població d'aquest sector després de la fuita química que els ha afectat aquest matí. Els tècnics també informaran els veïns de tot el que ha succeït durant la jornada i de la situació actual, quan ja s'ha desactivat l'alerta del Plaseqcat. Un cop s'ha conegut la fuita, l'Ajuntament de Castellbisbal ha activat el Comitè d'Emergències Municipal, amb l'alcalde, Joan Playà, al capdavant i ha fet un seguiment acurat conjuntament amb Protecció Civil, Bombers de la Generalitat i Policia municipal. També ha reforçat els serveis d'atenció ciutadana municipal per atendre les trucades ciutadanes.

 • Entitats andaluses veuen els tics d'"opacitat" de Garcia Prieto en l'actual junta de la FECAC i reclamen una auditoria

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:03 pm

  Barcelona (ACN).- Els comptes de la Feria de Abril acumulen noves sospites. Segons correspondència a la que ha tingut accés l'ACN, un grup d'entitats reclama a la Federació d'Associacions Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) que faci públiques les xifres de la Feria de Abril 2015 i una auditoria dels darrers dos anys perquè no veuen "clars" els números. La revisió de comptes començaria el 2013, després de la dimissió de l'històric Francisco Garcia Prieto, imputat per apropiació indeguda i frau. Les entitats volen que la nova direcció de Daniel Salinero demostri un tarannà diferent, però de moment, lamenten que se'ls dificulta l'accés a les dades i veuen en l'actual president els tics d'"opacitat" de Garcia Prieto.

 • Joana Ortega arriba al TSJC acompanyada del Govern i dirigents d'UDC

  Catalunya 13 Oct 2015 | 6:00 pm

  Barcelona (ACN).- L'exvicepresidenta del Govern i exconsellera de Governació Joana Ortega ha arribat cap a quarts de quatre de la tarda d'aquest dimarts al Palau de Justícia de Barcelona, seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per declarar com a imputada per la querella del 9-N. Sota una intensa pluja, i amb unes 200 persones donant-li suport i cridant a favor de la independència, Ortega ha arribat acompanyada de gairebé tots els consellers del Govern, representants de Junts pel Sí i del seu partit, UDC, com Ramon Espadaler, Benet Maimí i Antoni Font. Ortega haurà de respondre sobre la logística del 9-N, els preparatius informàtics, les rodes de premsa i la fabricació d'urnes i paperetes.

 • A presó un tripulant d'un vaixell de càrrega atracat al port de Tarragona per agredir un company amb un ganivet de cuina

  Catalunya 13 Oct 2015 | 5:51 pm

  Tarragona (ACN).- La Guàrdia Civil de Tarragona ha detingut un home de 39 anys, de nacionalitat filipina, tripulant d'un vaixell de càrrega de bandera italiana, com a presumpte autor d'un delicte d'intent d'homicidi, pel qual ja ha ingressat a presó. El passat 5 d'octubre, la Guàrdia Civil va assabentar-se que a bord d'un buc atracat al moll d'Aragó del port de Tarragona s'havia produït una agressió. Quan els agents van pujar al vaixell, en un dels camarots van trobar un home amb diverses ferides d'arma blanca. Amb l'ajuda de la Policia portuària, van esbrinar que, per motius de convivència dins del buc, un membre de la tripulació havia agredit un compatriota seu amb un ganivet de cuina.

Bàner
Bàner